Web Analytics Made Easy - Statcounter

نخستین نشست «قاب‌های ماندگار» با نقد و بررسی فیلم سینمایی «دیده بان» اثر ابراهیم حاتمی‌کیا با حضور محمدعلی باشه آهنگر و اکبر نبوی برگزار شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نخستین نشست نمایش و بررسی آثار گنجینه سینمای ایران با عنوان قاب‌های ماندگار در سالن شماره پنج برج میلاد برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این نشست به نقد و بررسی فیلم سینمایی «دیده‌بان» اثر ماندگار ابراهیم حاتمی‌کیا محصول سال 1367 پرداخته شد. مجری این نشست اکبر نبوی منتقد سینما بود و او را محمدعلی باشه آهنگر نویسنده و کارگردان در امر نقد و کارشناسی، همراهی می‌کرد. 

نبوی در ابتدا گفت: بنا داریم در 10 شب 10 فیلم سال‌های گذشته را بررسی کنیم. 10 فیلمی که جایگاه بالایی در سینمایی ایران چه از نظر ساختار و چه محتوا دارند. برای نمایش بهتر این فیلم، اصلاحاتی روی آن انجام شده است. اندک افرادی در دهه شصت موفق شدند این فیلم را از روی پرده نقره‌ای ببینند و اکثراً فیلم را از قاب کوچک تلویزیون دیده‌اند. سی و سه سال از ساخت این فیلم گذشته است. درست است که حاتمی‌کیا پیش از این هم فیلم ساخته بود اما «دیده‌بان» نخستین اثر جدی اوست.

محمدعلی باشه آهنگر درباره آشنا شدنش با حاتمی‌کیا گفت: من این افتخار را داشتم که در دانشکده سینما و تئاتر با ابراهیم حاتمی‌کیا هم کلاس شدم. من دوره مقدماتی سینما را می‌خواندم و گرایش کارگردانی را انتخاب کردم اما ایشان گرایش فیلمنامه را انتخاب کردند. ما همان موقع فیلم را دیدیم و جلسات نقد و بررسی آن انجام شد. فضای دانشجویی و گرد و غبار جنگ که هنوز ننشسته بود، فضای خاصی را در نگاه به این فیلم ایجاد کرده بود. آبان 1367 من تازه از منطقه جنگی تهران آمده بودم. هنوز فضای جنگ در کشور حاکم بود.

وی افزود: شخصیت فیلمساز و زمانه‌ای که او در آن زندگی می‌کند و گونه ای که در فیلمسازی انتخاب می‌کند با هم سنخیت دارد. فیلم های آن زمان به جنبه های بیرونی جنگ توجه داشت. شرایط آن زمان برای ساخت فیلم بسیار سخت بود. اقتصاد سینما ضعیف بود و فیلم‌هایی ساخته شد که به نوعی کپی از فیلم‌های خارجی مربوط به جنگ بود. «دیده‌بان» هیچ شباهتی به این قبیل فیلم ها ندارد. البته من به همه تولیدکنندگان آثار آن زمان احترام می‌گذارم. یکی دو اثر خوب هم در آن زمان داشتیم.

کارگردان فیلم سینمایی «سرو زیر آب» ادامه داد: «دیده‌بان» از بسیاری از مؤلفه‌های تماشاگر پسندانه را عبور می‌کند. صادقانه بگویم که این اثر برایم همچنان تازه و متفاوت است. موضوعاتی در این فیلم است که کمتر بعد از آن سراغش رفته‌اند. بارها این بحث در نقد سینما مطرح می‌شود که فیلم را برای مخاطب می‌سازیم یا نه. بارها خودم به این موضوع محکوم شدم که دنبال دغدغه‌های خودم هستم. حاتمی‌کیا از جمله افرادی است که دغدغه‌هایش را فارغ از مؤلفه‌های تماشاگر پسند بودن اثر بررسی می‌کند.

باشه آهنگر اظهار کرد: فیلم در همان سکانس‌های اول نشان می‌دهد که دغدغه‌های یک رزمنده چیست. داستان فیلم از بسته شدن راه رزمنده‌ای آغاز می‌شود. این شخصیت برخلاف عقایدی مانند توکل که در ذهنش داشته است، بارها در طول مأموریتش توکل به خدا را فراموش می‌کند. فیلمساز تلاش می‌کند موضوع توکل را در جای جای فیلم نشان دهد. مثلاً در سکانسی که گلوله خمپاره‌ای که کنار شخصیت اصلی می‌خورد و اتفاقی برای شخصیت اصلی نمی‌افتد، به نوعی کارگردان این موضوع را بیان می‌کند که برای انجام مأموریت مدنظر شخصیت اصلی، تقدیری مشخص برای فرد رقم خورده است. بحث توکل به خوبی در شخصیت اصلی نمود پیدا می‌کند. در این فیلم مؤلفه‌ها خیلی پُررنگ است. «دیده‌بان» در زمان سر به سجده گذاشتن شخصیت اصلی داستان به خوبی موضوع هدفمند بودن کارهای این شخصیت را نشان می‌دهد.

این کارگردان سینما در ادامه به عرفان موجود در فیلم «دیده‌بان» اشاره و اظهار کرد: در سکانس‌های فراوانی، فضاهای شاعرانه و عارفانه دیده می‌شود. حتی شخصیت عارفی نام واقعی شهیدی است که اتفاقات مشابه برای او افتاده است. عنصر پژوهش، جغرافیایی که برای فیلم به کار گرفته شده است، نوع داستان و موارد دیگر نشان می‌دهد که این اتفاقات یک‌بار یک جایی رخ داده است. جزئیات فیلم نشان می‌دهد که وجود کارگردان در مناطق جنگی و در موقعیت واقعی که به تصویر کشیده است، چقدر تأثیرگذار است. حاتمی‌کیا در مناطق جنگی بود که این صحنه‌ها را انقدر خوب به نمایش گذاشت.

باشه آهنگر درباره فرم و محتوا فیلم بیان کرد: این فیلم از آثارهم نسلانش جلوتر است. در فیلم‌های دیگر عنصر تخیّل بیشتر به کار برده شده است اما در این اثر واقع‌گرایی نمود دارد. فیلم به لحاظ فنی بسیار سخت ساخته شده است؛ مثلاً در منطقه مسطح بمب و خمپاره زده می‌شود. جلوه‌های ویژه میدانی از نوع گلوله گرفته تا چینش خاکریز و دوشکایی که مدام توسط شخصیت‌های اصلی جابه جا می‌شود و ادواتی که بسیاری از آنها واقعی است، ساختن این اثر را بسیار دشوار می‌کند. وجه درونی و تودار بودن آدم‌ها و نوع بازی که از همه بازیگرها گرفته شده است، به شخصیت فیلمساز نزدیک است. حتی شخصیت فرمانده و در نهایت خود عارفی خیلی به شخصیت کارگردان نزدیک است. با امکانات محدود آن موقع، فیلم به سختی ساخته شده است. فرم و محتوای «دیده‌بان» در آن دوره واقعاً شگفتی دارد. همین الان بسیاری از این سکانس‌ها را بخواهیم بسازیم کار بسیار دشواری است.

وی ادامه داد: قبل از این که شخصیت اصلی وارد نفر بر شود بارها با موشک تهدید می‌شود اما شهید نمی‌شود. من در عملیات ثامن الائمه (ع) همین اتفاق برایم افتاد. این در فیلم نشان می‌دهد که یک تقدیری برای انجام مأموریتی خاص برای عرفانی در نظر گرفته شده است. این موضوعات بارها در جنگ اتفاق می‌افتد. در زندگی بسیاری از رزمندگان مانند شهید قاسم سلیمانی هست که خیلی جاها در مناطق جنگی احتیاط نمی‌کرد چون می‌دانست در لوح زندگی‌اش زمانی برای هر اتفاق وجود دارد و آن اتفاقی که خدا بخواهد در هر شرایطی رقم می‌خورد.

نبوی درباره نوع سینمای حاتمی‌کیا گفت: رئالیسم ایرانی در فیلم‌های حاتمی‌کیا نمود فراوانی دارد. مبحث خروج در ابعاد مختلفی در شخصیت‌های مختلف فیلم‌های ابراهیم حاتمی کیا نمود پیدا می‌کند و تا فیلم «خروج» ادامه دارد.

باشه آهنگر در ادامه صحبت‌های نبوی گفت: یک واقعیتی در بیرون وجود دارد. فیلمساز باهوش و صاحب سبک که دغدغه دارد، برخلاف بسیاری از فیلمسازها به ایدئولوژی توجه دارد. حاتمی‌کیا از فیلم وصل نیکان یعنی چهارمین اثرش فرم‌گرایی هم را در خودش نشان می‌دهد. برخی اوقات حاتمی‌کیا از واقع گرایایی خارج می‌شود و باز به آن بر می‌گردد. نکته دیگر درباره حاتمی‌کیا این است که او این پشت کار و شانس را داشته که با تحولات جامعه تغییراتی داشته است. برخی می‌گویند حاتمی‌کیا با عارفی سال 1367 تغییر کرده است. من فکر می‌کنم که حاتمی‌کیا مسیر درستی رفته و در مقابل تغییرات ایستادگی می‌کند. البته خیلی‌ها با من موافق نیستند.

نبوی نیز گفت: مهمترین نگره تألیفی حاتمی‌کیا هویت است. در همه فیلم‌ها، حاتمی‌کیا مبتنی بر هویت کار می‌کند. هویتی که در کالبد یک اثر هنری نمود پیدا می‌کند.

کارگردان فیلم سینمایی «ملکه» درباره تغییر در فیلمسازی حاتمی‌کیا، اظهار کرد: اگر بپذیریم که تغییری در حاتمی‌کیا می‌بینیم، به دلیل تغییر جامعه است. برخی اوقات رادارهای هنرمندان از برخی سیاسیون جلوتر می‌رود. در سیر فیلمسازی حاتمی‌کیا وقتی تغییراتی به وجود می‌آید، به دلیل تغییر جامعه است و نگاه صادقانه او به آن. فیلمساز در مقابل این تغییرات واکنش نشان می‌دهد.

نبوی در تأیید حرف‌های باشه آهنگر گفت: خود ابراهیم هم بارها گفته است که فیلمساز واکنشی است. او یک فیلمساز معترض است. او در فیلم های مختلف مانند مهاجر میان شخصیت‌های اصلی یک نوعی برانگیختگی از درون دارد و اعتراض را نشان می‌دهد. در آژانس یا برج مینو، اعتراضات خود را نشان می دهد. گاهی این اعتراضات اجتماعی – سیاسی است.

باشه آهنگر در پایان خاطرنشان کرد: در درون هر داستانی، قهرمان باید خلاف آب شنا کند. اگر وجه قهرمانی را برداریم اصلاً اعتراضی باقی نمی‌ماند. شهید عارفی اگر بیاید در خروج باز هم همان کار را می‌کند که شخصیت اصلی فیلم «خروج» انجام داد. قهرمان فیلم‌های حاتمی‌کیا راهی مشترک را دنبال می‌کند.

روایت دوربین تسنیم از شروع پرحاشیه جشنواره فیلم فجر/ انتقاد از غیاب فیلم کودک! + فیلم

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: ابراهیم حاتمی کیا جشنواره فیلم فجر ابراهیم حاتمی کیا جشنواره فیلم فجر محمدعلی باشه آهنگر ابراهیم حاتمی کیا نشان می دهد باشه آهنگر فیلم سینمایی شخصیت اصلی دیده بان فیلم ها آن زمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۲۸۲۸۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پرداخت تسهیلات و تجهیزات حمایتی به خانوارهای آسیب دیده شفتی

به گزارش خبرنگار مهر، موسی فکور عصر یک شنبه در نشست ستاد مدیریت بحران در روستای حادثه دیده امامزاده ابراهیم شفت اظهار کرد: همراهی و همدلی مردم و مسؤولان در حادثه اخیر در روستای امامزاده ابراهیم شفت قابل تقدیر است.

سرپرست معاونت عمرانی استاندار گیلان با تاکید بر پیش بینی سر پناه مناسب و اسکان اضطراری برای ساکنین دائم امامزاده ابراهیم شفت بیان کرد: با توجه به احتمال نامناسبت بودن شرایط جوی در روزهای آتی از هم اکنون اسکان اضطراری منطقه حادثه دیده فراهم شود.

فکور با بیان اینکه خسارت‌های حادثه دیدگان شفت جبران شود، گفت: ارزیابی‌های نهایی از سوی متولیان بیمه ار منطقه حادثه دیده امامزاده ابراهیم (ع) شفت انجام شده و به زودی روند پرداخت آغاز می‌شود.

وی از پرداخت تسهیلات و تجهیزات حمایتی به خانوار آسیب دیده شفتی خبر داد و افزود: مساله حمایت از آسیب دیدگان امامزاده ابراهیم شفت در جلسه هیأت دولت مورد بررسی و تصویب قرار گرفت.

سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری گیلان با تاکید بر لزوم همکاری بومیان منطقه با دستگاه‌های اجرای برای سرعت بخشی به خدمات اضافه کرد: همکاری و همراهی مردم با دستگاه‌های خدمات رسان به تسریع خروج از بحران کمک می‌کند.

فکور از صدور رایگان پروانه‌های ساختمانی برای آسیب دیده‌های آتش سوزی روستای شفت خبر داد و اضافه کرد: تعدادی از مهندسین برای انجام رایگان کار در امامزاده ابراهیم شفت داوطلب شدند.

وی با تاکید بر ضرورت ساماندهی سند و املاک دچار حریق شده امام زاده ابراهیم شفت افزود: در نقشه برداری و ثبت سند جهت ساخت ساز باید دقت و نظر بیشتری صورت گیرد.

فکور با اشاره به مشکلات و موانع استقرار ایستگاه آتش نشانی در امامزاده ابراهیم شفت بیان کرد: با توجه به مشکل جذب نیروی سازمانی برای آتش‌نشانی در روستای امامزاده ابراهیم شفت پیشنهاد می‌شود برای انجام خدمات این بخش، نیروی روزمزد به کارگیری شود.

سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری گیلان با تاکید بر لزوم رعایت مؤلفه‌های ساخت و ساز چوبی اضافه کرد: کُند سوز کردن چوب‌ها برای کاهش اشتعالزایی در ساخت و ساز روستای امامزاده ابراهیم شفت در دستور کار قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه ایمن سازی خانه‌های روستایی و شهری از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افزود: با توجه به حادثه خیز بودن گیلان توجه به دستورالعمل‌های فنی و ایمنی در ساخت و سازها بسیار اهمیت دارد.

به گفته وی، هیچ الزامی برای انتخاب سازه چوبی برای ساخت و ساز مجدد در امامزاده ابراهیم شفت نیست.

کد خبر 6097565

دیگر خبرها

  • پرداخت تسهیلات و تجهیزات حمایتی به خانوارهای آسیب دیده شفتی
  • آغاز نقشه برداری واحدهای آسیب دیده از حریق امامزاده ابراهیم
  • واکنش جمشید مشایخی، علی حاتمی و بهمن فرمان‌آرا به احضار هنرمندان به دادگاه انقلاب در بهار ۵۹/ از شجریان تا کرم رضایی برای پاره‌ای توضیحات احضار شدند
  • شورای راهبردی دانشکده علوم خانواده در مسیر شکل‌گیری/ برخی شخصیت‌های حقوقی عضویت را نپذیرفتند
  • انیمیشن‌هایی متفاوت برای بزرگتر‌ها؛ انیمیشن‌هایی مفرح برای بچه‌ها
  • مکتب امام صادق(ع) جامعه اسلامی را به سوی درستی هدایت کرد
  • ضرورت ایجاد ایستگاه آتش نشانی برای امامزاده ابراهیم(ع) شفت
  • بسیج و سپاه با تمام قدرت در کنار مردم امامزاده ابراهیم(ع) است
  • پخش مستندی که ساخت آن پنج سال طول کشید/ «نائب الامام» در شبکه افق
  • تجربه حضور «رویاباف و قاضی» در کانادا/ ماجرای خانم قاضی چیست؟